HACCP
We moeten ons wel houden aan de haccp:
Hygiënecode en HACCP
Elke instelling in de gezondheidszorg moet de veiligheid van de maaltijden kunnen waarborgen. Sinds eind 1995 zijn alle organisaties die zich bezig houden met het bereiden, bewaren, transporteren en/of verstrekken van voeding wettelijk verplicht te werken met een systeem dat de voedselveiligheid moet beheersen: HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points).
Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen
Het Voedingscentrum heeft, samen met andere betrokkenen, een 'Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen' ontwikkeld om de veiligheid van maaltijden voor de consument te waarborgen. Deze hygiënecode is geheel gebaseerd op HACCP. In de hygiënecode zijn alle deelprocessen geanalyseerd op risico's voor de veiligheid van de voedselverstrekking. Dit betreft o.a. bestellen, ontvangst van goederen, opslag, bereiding, serveren, transport en afwas. Voor de risicovolle punten waarin besmetting of vervuiling kan optreden zijn beheersmaatregelen aangegeven. De hygiënecode geldt niet alleen voor de centrale keuken, maar is ook van toepassing op het serveren, bewaren en bereiden op de woonvorm
Elke maandag moet alle eten en melkprodukten enz. gemeten worden en gestickerd als het de koeling ingaat.
Elke dag moeten we in de keuken een aftekenlijst afvinken voor alles schoon te maken.