Wet BIG, opstellen en beheren afspraken

Doel

Uitvoering geven aan het beleid met betrekking tot de uitvoering van voorbehouden en risicovolle handelingen.

Inleiding wet BIG

De komst van de wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (wet BIG) in 1993 heeft een aantal belangrijke veranderingen met zich mee gebracht. De wettelijke omschrijving van het deskundigheidsterrein, de bevoegdheidsregeling inzake de voorbehouden handelingen, de invoering van het tuchtrecht en de regeling van de opleidingseisen bij algemene maatregel van bestuur zijn structurele veranderingen voor onder andere de positie van de verpleegkundige en de ziekenverzorgende.

De wet BIG en de Kwaliteitswet Zorginstellingen vullen elkaar aan. De wet BIG stelt kwaliteitseisen aan individuen, de kwaliteitswet aan instellingen. Op grond van de kwaliteitswet is de instelling verplicht verantwoorde zorg te leveren. Onder verantwoorde zorg wordt verstaan: 'Zorg van een goed niveau, die in ieder geval doeltreffend, doelmatig en cliëntgericht wordt verleend en die is afgestemd op de reële behoefte van de cliënt'.

In het licht van deze twee wetten hebben de instellingen beleid ontwikkeld met betrekking tot het uitvoeren van voorbehouden en risicovolle handelingen.

 

BIG beleidsnotitie

In deze beleidsnotitie wordt nader invulling gegeven aan het uitvoeren van voorbehouden en risicovolle handelingen. Beschreven wordt hoe taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden binnen Pluryn zijn vastgelegd.

Binnen Pluryn heeft men vooral te maken met wie, wanneer, welke voorbehouden of risicovolle handelingen mag verrichten.

In het in bijlage toegevoegde “Overzichtslijst handelingen Pluryn” is aangegeven welke handelingen Voorbehouden Handelingen (VH) zijn, welke handelingen Risicovolle Handelingen (RH) zijn en welke handelingen Overige Handelingen (O) zijn.

Ten aanzien van het uitvoeren van deze handelingen wordt een driedeling gehanteerd:

  

 

 

Categorie 1

voorbehouden en risicovolle handelingen die genoemd zijn in de Wet BIG en alleen mogen worden uitgevoerd door verpleegkundigen.

Categorie 2

voorbehouden en risicovolle handelingen die voorbehouden zijn aan verpleegkundigen en aan medewerkers die een bekwaamheidsverklaring hebben.

Categorie 3

handelingen die door alle medewerkers uitgevoerd mogen worden mits men bekwaam is en de daarbij geldende richtlijnen van de locatie volgt.

 

Bekwaamheidsverklaring

Om bepaalde handelingen te mogen verrichten hebben de medewerkers een bekwaamheidsverklaring nodig.

Dit is een schriftelijk bewijs van theoretische en praktische kunde.

Naar aanleiding van een bezoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg in 2010 in het kader van het thematisch toezicht medicatieveiligheid hebben alle medewerkers, dus ook BIG-geregistreerde medewerkers, die voorbehouden handelingen uitvoeren een bekwaamheidsverklaring nodig voor het verrichten van de betreffende handeling.

 

Een bekwaamheidsverklaring wordt per handeling afgegeven. Voor elke voorbehouden handeling die ten behoeve van een cliënt wordt uitgevoerd wordt een zogenaamd uitvoeringsverzoek opgesteld door de arts.

 

Registratie van bekwaamheidsverklaringen

Iedere medewerker die een bekwaamheidsverklaring heeft behaald, krijgt hiervan een schriftelijk bewijs en zal geregistreerd worden in het register "bekwaamheidsverklaringen".

Dit register wordt beheerd door P&O, die een kopie krijgt van de bekwaamheidsverklaring van de direct leidinggevende.

Overzichten van behaalde bekwaamheidsverklaringen van het team / de RVE worden elk kwartaal door P&O-services aan de direct leidinggevende en manager gestuurd.