procedure aanvragen vakantie- en feestdagen

Het aanvragen van vakantiedagen

 

  • Elke medewerker heeft op jaarbasis ongeveer vijf weken vakantie.
    Deze vakantie dient gespreid over het jaar opgenomen te worden.
    Daarbij gelden de volgende termijnen:

·       voor 8 mei        :   1 week

·       voor 1 oktober:   4 weken

·       voor 1 januari  :   alle vakantieuren van het betreffende jaar

  • Aanvragen voor de periode januari tot en met september kunnen gedaan worden
    tot 15 november van het voorgaande jaar.
    In het laatste (locatiegebonden) teamoverleg van november worden de aanvragen besproken: hierbij dienen alle medewerkers, die vakantie in deze periode hebben aangevraagd, aanwezig te zijn.
    Wanneer te veel medewerkers in dezelfde periode vakantie willen, wordt geprobeerd in onderling overleg tot de toegestane planning te komen. Wanneer dat niet lukt, wordt naar de voorgaande drie jaren gekeken, waarbij uitgangspunt is, dat de aanvraag van een medewerker die onvrijwillig heeft moeten schuiven, gehonoreerd wordt. Wanneer het terugkijken naar voorgaande jaren onvoldoende mogelijkheden biedt om tot de toegestane planning te komen, wordt geloot.

De vakantieaanvragen worden uiterlijk op 1 december van het voorgaande jaar definitief gemaakt.

 

De “zomer”-vakantieperiode loopt van 1 mei tot 1 oktober. (In de CAO wordt niet meer gesproken over een bepaalde periode). In deze periode kunnen drie weken vakantie aangevraagd worden. Deze weken zijn inclusief het weekend voor en het weekend na de vakantie. Deze weken hoeven niet aaneengesloten te zijn. Ook losse weken gelden als zomervakantie.

 

  • Aanvragen voor de periode oktober tot en met 20 december kunnen gedaan worden tot 1 juni van het lopende jaar.
  • In de weken waarin kerstmis en Oud en Nieuw vallen wordt de normale afwezigheids-norm van 25% gehanteerd.
    In het laatste (locatiegebonden) teamoverleg van juni worden de aanvragen besproken. De aanvragen worden uiterlijk op 1 juli definitief gemaakt.
    Verder gelden voor deze aanvragen dezelfde spelregels zoals hierboven beschreven.
  • 25% van de toegestane formatie van een sector (voor de woonvormen betreft het de medewerkers in de volgende sectoren: persoonlijk begeleiders, begeleiders, assistent-begeleiders, medewerkers huishouding, locatiehulpen) kan tegelijk vakantie opnemen.
    Van sectoren, die bestaan uit minder dan vier medewerkers, kan één medewerker tegelijk vakantie nemen.
  • Medewerkers die geen vakantie hebben aangevraagd, kunnen tot het moment waarop het rooster van de betreffende periode wordt gemaakt vakantie plannen in weken waar ruimte is.
  • Elke medewerker heeft dezelfde rechten: een medewerker kan zich niet beroepen op persoonlijke omstandigheden.
  • De clusterleiders dienen hun vakantie op elkaar af te stemmen; van de 7 clusterleiders van woonondersteuning kunnen er maximaal 3 tegelijk met vakantie.
  • Medewerkers die willen afwijken van het protocol kunnen hiertoe een schriftelijk verzoek indienen bij de clusterleider. De clusterleider beslist over het al dan niet honoreren van dit verzoek. Het meenemen van meer-uren is niet toegestaan.
  • Meer-uren worden in het kwartaal waarin deze zijn gemaakt opgenomen of uitbetaald. Het ‘sparen’ van uren kan uitsluitend in overleg met de clusterleider. De clusterleider en medewerker leggen deze afspraak schriftelijk vast.

 

  • Indien het wordt gehonoreerd om vakantiedagen mee te nemen naar het volgende jaar dan bedraagt het maximum aantal mee te nemen vakantiedagen 1 week naar rato van dienstverband.

   

Het aanvragen van feestdagen

 

  • Het aanvragen van feestdagen wordt gekoppeld aan het aanvragen van vakantiedagen.
    Dat betekent, dat de feestdagen, die vallen in de maanden februari tot en met juni, aangevraagd kunnen worden tot 15 november van het voorgaande jaar.
    Deze planning wordt eveneens uiterlijk op 1 december van het voorgaande jaar definitief gemaakt.
    De feestdagen, die in de maanden december en januari vallen (Kerstmis en Oud en Nieuw) kunnen worden aangevraagd tot 1 juni van het lopende jaar. Deze planning wordt uiterlijk op 1 juli definitief gemaakt.
  •    
  • Een medewerker werkt met Pasen of met Pinksteren en met Kerstmis of Oud en Nieuw.
    De overige feestdagen (Koninginnedag, Bevrijdingsdag en Hemelvaartdag) worden naar evenredigheid verdeeld.
    Wanneer te veel medewerkers op dezelfde feestdagen willen werken, wordt geprobeerd in onderling overleg tot de noodzakelijke planning te komen. Wanneer dat niet lukt, wordt naar de voorgaande drie jaren gekeken, waarbij uitgangspunt is, dat de aanvraag van een medewerker die onvrijwillig heeft moeten schuiven, gehonoreerd wordt. Wanneer ook het terugkijken naar voorgaande jaren onvoldoende mogelijkheden biedt om tot de noodzakelijke planning te komen, wordt geloot.
    De medewerkers van een woonvorm kunnen (wanneer zij dat overeenkomen) voor het werken in de nachtdienst met Oud en Nieuw een lijst hanteren, waarbij iedereen per toerbeurt deze dienst werkt.
  • Wanneer er meer medewerkers beschikbaar zijn, dan de noodzakelijke planning voorschrijft, kunnen medewerkers met een parttime dienstverband feestdagen naar rato werken (dit is CAO bepaald).